Tilastokeskuksen mukaan majoitus- ja ravitsemustoimintaa harjoittavia yrityksiä on Suomessa 12 258 (Suomi lukuina 2021, s. 33). MaRan (Matkailu- ja ravintolapalvelut ry) mukaan ravintolayritysten toimipaikkoja on ollut yhteensä 13 473 vuoden 2021 tammikuussa.

Työ- ja elinkeinoministeriön toimialaraportin (s. 20) mukaan kahvila-ravintoloita on ollut 3820 kappaletta ja kahviloita ja kahvibaareja 917 kappaletta vuonna 2014. Tämän uudempaa toimialaraporttia ravitsemistoiminnasta ei löytynyt. Myöskään kahvilaketjuista ei löytynyt tilastoa, johon olisi koottu eri ketjujen toimipaikkojen määrä. Useimmiten määrä ilmoitetaan kunkin ketjun omilla nettisivuilla

Suomalaisten tyyli

Suomalaiset ravintolat voivat vaihdella tyylistä ja tarjonnasta riippuen siitä, onko kyseessä perinteinen kotiruokaa tarjoava paikka vai moderni ja kansainvälisiä makuelämyksiä tarjoava ravintola. Tässä muutamia yleisiä piirteitä suomalaisista ravintoloista:

  1. Kotiruokaa ja perinteitä: Monissa suomalaisissa ravintoloissa tarjoillaan perinteisiä suomalaisia ruokia, kuten kalakeittoa, karjalanpiirakoita, lihapullia, lohikeittoa ja hernekeittoa. Näissä ravintoloissa korostetaan kotimaista ruokakulttuuria ja pyritään tarjoamaan tuttua ja turvallista ruokaa.
  2. Kausituotteet: Suomalaiset ravintolat voivat painottaa sesongin mukaisia raaka-aineita. Erityisesti kesällä suositaan tuoreita marjoja, vihanneksia ja kalaa, kun taas talvella painotus saattaa olla juureksissa ja pitkään säilyvissä tuotteissa.
  3. Skandinaavinen tyyli: Joissain ravintoloissa voi näkyä skandinaavista muotoilua ja minimalistista tyyliä. Tämä ilmenee sekä ruokalistassa että ravintolan sisustuksessa.
  4. Kasvisruoka: Nykyään yhä useampi suomalainen ravintola tarjoaa myös laadukasta ja maukasta kasvisruokaa. Kasvissyönti on kasvava trendi Suomessa, ja ravintolat pyrkivät vastaamaan tähän kysyntään.
  5. Innovatiivisuus: Monet moderneista suomalaisista ravintoloista pyrkivät yhdistämään perinteistä suomalaista ruokaa ja kansainvälisiä vaikutteita luodakseen ainutlaatuisia ja innovatiivisia makuelämyksiä.
  6. Kahvilakulttuuri: Suomessa on vahva kahvilakulttuuri, ja monet kahvilat tarjoavat lisäksi kevyitä lounasvaihtoehtoja, leivonnaisia ja erilaisia kahvijuomia.
  7. Saunat ja erikoisuudet: Joissain suomalaisissa ravintoloissa voi olla ainutlaatuisia piirteitä, kuten oma sauna tai erikoisia tarjoilutapoja, jotka korostavat suomalaista identiteettiä.

On tärkeää huomata, että suomalaiset ravintolat voivat olla hyvin monipuolisia, ja niiden tyyli ja tarjonta voivat vaihdella suuresti. Suomen ruokakulttuuri on kehittynyt ja monipuolistunut viime vuosina, ja ravintolat heijastavat tätä monimuotoisuutta.