BossMan2023

Suomalaisten suosikkidrinkit ravintoloissa

drinkit, juomat

Suomessa ravintolakulttuuri on kehittynyt viime vuosina merkittävästi, ja tämä on näkynyt myös suosituimpien drinkkien monipuolistumisena. Erilaiset cocktailit ja juomasekoitukset ovat nousseet trendikkäiksi ja houkuttelevat yhä useampia asiakkaita kokeilemaan uusia makuja. Tässä artikkelissa tutustumme suomalaisten suosikkidrinkkeihin ravintoloissa ja baaritiskillä.

Ravintoloiden drinkkilistat ovat laajentuneet kattamaan niin klassisia cocktaileja kuin moderneja luomuksia. Tämä heijastaa suomalaisten makutottumusten muutosta ja kiinnostusta uusiin juomakokemuksiin. Erityisesti paikalliset raaka-aineet ja innovatiiviset yhdistelmät ovat saaneet suosiota.

Klassiset cocktailit

Monet suomalaiset suosivat yhä perinteisiä cocktaileja, jotka ovat kestäneet aikaa. Esimerkiksi gin tonic ja mojito ovat olleet suosikkeja jo vuosikymmenten ajan. Nämä juomat tarjoavat raikkautta ja ovat helposti muokattavissa erilaisilla mausteilla ja lisukkeilla.

Gin tonic on erityisen suosittu kesäaikaan, kun taas mojito tuo tropiikin tuntua kylmäänkin vuodenaikaan. Molemmat juomat ovat yksinkertaisia valmistaa, mutta tarjoavat silti paljon makua ja virkistystä.

Uudet tulokkaat

Uudemmat tulokkaat drinkkilistoilla ovat myös löytäneet tiensä suomalaisten sydämiin. Esimerkiksi Aperol Spritz ja Moscow Mule ovat nousseet nopeasti suosioon. Aperol Spritz on italialainen klassikko, joka on valloittanut suomalaiset keveydellään ja raikkaudellaan.

Moscow Mule, joka tarjoillaan tyylikkäästi kuparimukissa, yhdistää vodkan, inkiväärioluen ja limen, ja on tullut tunnetuksi erityisesti sen näyttävän ulkonäön ansiosta. Tämä juoma on täydellinen valinta niille, jotka etsivät hieman erilaista makuelämystä.

Mocktailit

Mocktailit eli alkoholittomat cocktailit ovat myös kasvattaneet suosiotaan. Yhä useampi suomalainen haluaa nauttia drinkin ilman alkoholia, mutta ei halua tinkiä mausta tai esillepanosta. Suosituimpia mocktaileja ovat esimerkiksi Virgin Mojito ja alkoholittomat gin tonic -versiot.

Virgin Mojito tarjoaa samanlaisen raikkauden ja maun kuin perinteinen mojito, mutta ilman alkoholia. Alkoholittomat gin tonic -versiot taas hyödyntävät alkoholittomia ginejä, jotka ovat nousseet suureen suosioon viime vuosina.

ässä reseptissä valmistetaan Mictaol, joka on raikas ja hedelmäinen mocktail, joka sopii moneen tilaisuuteen.

Ainekset

 • 1 dl tuoretta appelsiinimehua
 • 1 dl ananasmehua
 • 1 dl karpalomehua
 • 1 rkl sitruunamehua
 • 1 dl kivennäisvettä tai soodavettä
 • 1 tl agavesiirappia tai hunajaa (valinnainen)
 • Jääpaloja
 • Tuoreita mintunlehtiä koristeluun
 • Appelsiinisiivuja ja karpaloita koristeluun

Valmistusohjeet

 1. Mehujen sekoitus:
  • Kaada appelsiinimehu, ananasmehu, karpalomehu ja sitruunamehu cocktail-shakeriin tai suureen lasiin. Jos haluat makeuttaa juomaa, lisää agavesiirappi tai hunaja ja sekoita hyvin, kunnes makeutusaine on liuennut.
 2. Jäähdytys:
  • Lisää jääpalat cocktail-shakeriin tai lasiin ja ravista tai sekoita hyvin, jotta juoma jäähtyy ja maut sekoittuvat tasaisesti.
 3. Kivennäisvesi:
  • Kaada seos korkeaan lasiin ja lisää kivennäisvesi tai soodavesi. Sekoita kevyesti, jotta juoma pysyy kuohuvana.
 4. Koristelu:
  • Koristele juoma tuoreilla mintunlehdillä, appelsiinisiivuilla ja karpaloilla. Tämä ei vain lisää juoman visuaalista houkuttelevuutta, vaan myös antaa lisää makua.
 5. Tarjoilu:
  • Tarjoile Mictaol välittömästi, jotta se on mahdollisimman raikas ja kuohuva.

Vinkit ja variaatiot

 • Hedelmäinen twisti: Voit lisätä muita tuoreita mehuja, kuten granaattiomenamehua tai mangoa, antamaan juomalle uudenlaista makua.
 • Yrttien käyttö: Mintun sijaan voit käyttää basilikaa tai rosmariinia tuomaan uutta ulottuvuutta makuun.
 • Juhlava versio: Koristele lasin reuna sokerilla ennen juoman kaatamista lasiin. Kostuta lasin reuna ensin sitruunamehulla ja dipata se sitten sokeriin.

Paikalliset raaka-aineet

Suomalaiset raaka-aineet ovat löytäneet tiensä myös drinkkeihin. Marjat, yrtit ja jopa koivunmahla tuovat paikallista twistiä perinteisiin cocktaileihin. Esimerkiksi mustikkamartini ja puolukka-gin tonic ovat saaneet paljon kehuja.

Paikallisten raaka-aineiden käyttö drinkeissä ei ainoastaan tuo uusia makuja, vaan myös tukee kestävää kehitystä ja paikallista tuotantoa. Tämä on tärkeää monille suomalaisille, jotka arvostavat eettisesti ja ekologisesti kestäviä valintoja.

Sesonkijuomat

Sesonkijuomat ovat myös tärkeä osa suomalaisten suosikkidrinkkejä. Joulunaikaan glögi-pohjaiset cocktailit ovat erityisen suosittuja, kun taas kesällä marjaisat ja hedelmäiset juomat viehättävät. Esimerkiksi mansikkamargarita ja raparperibooli ovat kesäkauden kestosuosikkeja.

Sesonkijuomien valikoima vaihtelee vuodenajan mukaan, mikä tuo mukavaa vaihtelua ja mahdollisuuden kokeilla uusia makuja eri vuodenaikoina. Tämä tekee ravintolakäynnistä entistä elämyksellisemmän.

Listaus: suomalaisten suosikkidrinkit

 1. Gin tonic
 2. Mojito
 3. Aperol Spritz
 4. Moscow Mule
 5. Virgin Mojito
 6. Alkoholittomat gin tonic -versiot
 7. Mustikkamartini
 8. Puolukka-gin tonic
 9. Mansikkamargarita
 10. Raparperibooli

Trendit ja tulevaisuus

Suomalaisten makutottumukset ovat jatkuvassa muutoksessa, ja ravintolat pyrkivät vastaamaan näihin muuttuviin tarpeisiin. Kasvava kiinnostus käsityöläisalkoholeihin ja paikallisiin raaka-aineisiin on selvästi nähtävissä. Myös terveellisyyteen ja hyvinvointiin liittyvät trendit vaikuttavat juomavalintoihin.

Tulevaisuudessa voimme odottaa näkevämme yhä enemmän innovatiivisia ja eettisesti valmistettuja drinkkejä ravintoloiden listoilla. Tämä heijastaa suomalaisten halua nauttia laadukkaita juomia, jotka tukevat kestävää kehitystä.

Yhteenveto

Suomalaisten suosikkidrinkit ravintoloissa ovat monipuolisia ja vaihtelevat perinteisistä cocktaileista uusiin ja innovatiivisiin juomasekoituksiin. Paikalliset raaka-aineet, mocktailit ja sesonkijuomat rikastuttavat valikoimaa ja tarjoavat jokaiselle jotakin.

Ravintoloiden tehtävänä on seurata trendejä ja tarjota asiakkailleen mielenkiintoisia ja korkealaatuisia juomakokemuksia. Tämä tekee ravintolakäynneistä elämyksellisiä ja houkuttelee kokeilemaan uusia makuja.


Vastaa