BossMan2023

Jordnær ja RE-NAA palkittiin kolmella MICHELIN-tähdellä MICHELIN Guide Ceremony Nordics 2024  -tapahtumassa

kokki, michelin tähti, palvelu, ravintola, ruoka

  • Pohjoismaissa on nyt ennätykselliset 6 ravintolaa, joille on myönnetty kolme MICHELIN-tähteä
  • 2 uutta kahden MICHELIN-tähden ravintolaa
  • 9 uutta laitosta, joille myönnettiin yksi MICHELIN-tähti
  • 4 ravintolaa, joille on äskettäin myönnetty MICHELIN Green Stars -tunnustus sitoutumisestaan kestävään gastronomiaan

MICHELINillä on ilo julkistaa uusi ravintolavalikoima The MICHELIN Guide Nordic Countries 2024 -oppaaseen. Tämän vuoden palkinnonsaajat julkistettiin Savoy-teatterissa Helsingissä järjestetyssä seremoniassa. Pohjoismaiden opas kattaa ravintolat Tanskassa, Suomessa, Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa.

Valikoimassa on yhteensä 268 ravintolaa, ja vuoden pääuutisissa Tanskan Jordnær ja Norjan RE-NAA ovat liittyneet kolmen MICHELIN-tähden ravintolan joukkoon. Uudet palkinnot tarkoittavat, että alueella on nyt 6 kolmen tähden ravintolaa. Siellä on myös 2 uutta kahden MICHELIN-tähden ravintolaa ja 9 uutta One MICHELIN -tähteä sekä 4 uutta vihreää tähteä ja 8 laitosta, joille on äskettäin myönnetty Bib Gourmand.

Olen iloinen, että vuodesta 2024 tulee jälleen loistava vuosi pohjoismaiselle gastronomialle. Jordnærin ja RE-NAA:n tiimien poikkeuksellisten saavutusten ansiosta kolmen MICHELIN-tähden ravintoloiden määrä Pohjoismaissa on kasvanut 50 %. Tämä vahvistaa alueen asemaa kiehtovana ja jatkuvasti kehittyvänä ruokailukohteena, jossa on todellista syvyyttä ja laatua. Tanskassa, Suomessa, Islannissa, Norjassa ja Ruotsissa on poikkeuksellisia ravintoloita, jotka yhdessä esittelevät erilaisia keittiötyyppejä ja joukon omistautuneita vieraanvaraisuuden ammattilaisia pelinsä huipulla sekä todellisen, jatkuvasti kasvavan sitoutumisen kestävään gastronomiaan.

​ The MICHELIN Guidesin kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec

Kaksi uutta kolmen MICHELIN-tähden ravintolaa

Pohjoismaisen gastronomian merkkivuotena 2 ravintolalle on myönnetty kolme MICHELIN-tähteä. Tanskassa Jordnærista tulee maan kolmas kunniamaininnan saanut laitos; kaikki kolme sijaitsevat Kööpenhaminassa tai sen ympäristössä, mikä vahvistaa sen asemaa maailmanlaajuisena gastronomisena kohteena. Kokki-omistaja Eric Kragh Vildgaard ja koko tiimi ansaitsevat uuden asemansa, sillä he ovat hurmanneet tarkastajat valtavan taitavalla, älykkäällä ja ennen kaikkea herkullisella ruoanlaitolla. Teknisesti upeassa ruoanlaitossa käytetään erittäin korkealaatuisia mereneläviä ja vihanneksia, jotka yhdistävät herkän monimutkaisuuden klassiseen pidättyvyyteen.

Samaan aikaan Norjassa RE-NAA:sta on tullut kaikkien aikojen ensimmäinen ravintola Stavangerissa, jolle on myönnetty kolme MICHELIN-tähteä. Samannimisen keittiömestarin Sven Erik Renaan johtama yritys toimii alustana tiiminsä valtaville kyvyille ja erinomaisille norjalaisille tuotteille. Kokit käsittelevät näitä ainesosia moitteettomalla ymmärryksellä ja tasapainolla, jättäen MICHELIN-tarkastajat täysin vaikuttuneiksi. Tapa, jolla hienovaraiset merenelävien maut yhdistetään vahvempiin säestyksiin, on erityisen taitava. Koko kokemus palvelusta asetukseen on erinomainen.

Tämä nostaa kolmen tähden ravintoloiden kokonaismäärän Pohjoismaissa 6:een, ja Frantzén, Geranium, Maaemo ja noma säilyttävät kaikki erottuvuutensa tänä vuonna.

Kaksi uutta kahden MICHELIN-tähden ravintolaa

Oslon ravintolamaailma on vahvistunut entisestään uuden kahden tähden ravintolan Kontrastin myötä. Yli 10 vuotta avoinna ollut kunnianosoitus on valtava saavutus Mikael Svenssonille ja hänen tiimilleen, jotka nostavat kestävän kehityksen ruoanlaiton eturintamaan ja käyttävät teknistä taitoaan saadakseen jokaisen ruokalajin nousemaan huimasti.

Ruotsissa maan eteläinen Itämeren rannikko on sen viimeisimmän kahden tähden voiton koti. VYNissä kokki-omistaja Daniel Berlin on tehnyt toisen osuman MICHELIN-tarkastajien kanssa, koska hänellä oli kaksi tähteä edellisessä toiminnassaan. Entisessä maalaistalossa hän menestyy edelleen ja tuottaa herkullista ruokaa, joka on tiukasti sidoksissa ympäristöönsä.

Näiden äskettäin palkittujen kahden tähden ravintoloiden myötä The MICHELIN Guide 2024 suosittelee yhteensä 13 kiertotien arvoista ravintolaa: 7 Tanskassa, 1 Suomessa, 1 Norjassa ja 4 Ruotsissa.

Yhdeksän uutta One MICHELIN -tähden ravintolaa

Myös pohjoismainen tarjonta on vahvistunut tänä vuonna 9 uuden One Star -ravintolan myötä. Mielenkiintoista on, että jokainen niistä on myös uusi lisäys oppaaseen, mikä osoittaa alueen viimeaikaisten aukkojen vahvuuden.

Tanskan uusi One MICHELIN Star -yritys sijaitsee Kööpenhaminan pääkaupungissa. Ravintola Auressa 1800-luvun ruutikauppa tarjoaa kauniit puitteet kokkien äärimmäisen hienostuneelle ruoanlaitosta.

Helsinki on toinen kohde, joka saa tänä vuonna uuden tähden, Kozeen Shiwanin ainutlaatuisen ja teatraalin The ROOMin, jossa samanniminen kokki-omistaja kertoo elämäntarinansa luovien ruokiensa kautta. Kozeen Shiwanin ravintola The Room sai ensimmäisen Michelin-tähtensä oltuaan avoinna vasta puoli vuotta. Viime syksynä alun perin pop upina avautunut ravintola vakiintui pysyvästi Helsingin keskustaan tammikuussa. Näin nopeasti ei tähteä ole saanut yksikään suomalaisravintola. Muualla Suomessa Rukan Tapio tuo suosittuun hiihtokeskukseen korkeatasoista ruokailua painottaen poikkeuksellisten raaka-aineiden ihania luonnollisia makuja. Kauppatorin kupeessa sijaitseva The Room on nimensä mukaisesti intiimi 14-paikkainen huone ravintola Lulu’sin entisessä kabinettitilassa. Ravintolavieraat istutetaan yhteisen tiskin ääreen nauttimaan illallista, johon kiteytyy Kozeen Shiwanin elämäntarina Irakin Kurdistanista Lahden kautta Helsinkiin. Shiwan yhdistelee annoksissaan Lähi-idän makuja kekseliäästi eurooppalaiseen ja pohjoismaiseen gastronomiaan.

Johanna Mourujärvi,33, ja Connor Laybourne,32, avasivat ravintolansa Rukan kylän ytimeen 23.12.2023 toimittuaan sitä ennen pienen hetken Kuusamon keskustassa. Alun perin ravintola perustettiin vuonna 2018 Posiolle, josta Johanna on kotoisin.  

Suomalais-englantilainen pariskunta pyörittää pikkuruista ravintolaansa kahden hengen voimin. Johanna vastaa 18-paikkaisesta salista, ja Connor keittiöstä. Kaikki tehdään itse siivoamista ja tiskaamista myöden –apukäsiä ei ole.  

”Pärjäämme, koska olemme kunnianhimoisia pitkän linjan ammattilaisia, meillä molemmilla on korkea työmoraali ja olemme valmiita tekemään tavallista pidempiä työpäiviä. Haluamme olla työssämme huomenna vielä parempia kuin tänään”, Connor kertoo. 

Valttikorttina pohjoisen ainutlaatuiset raaka-aineet 

Metsien kuninkaan mukaan nimetty Ravintola Tapio tarjoaa asiakkailleen sesongeittain vaihtuvan menun, jossa pääroolissa ovat pohjoiset, uniikit raaka-aineet. Juomalista koostuu alku- eli natuviineistä ja suomalaisista oluista. 

”Tyylimme on moderni pohjoismainen fine dining. Keskitymme korkealaatuisiin paikallisiin raaka-aineisiin ja pyrimme pitämään ne mahdollisimman yksinkertaisina mutta hienostuneina käyttämällä moderneja ja perinteisiä tekniikoita”, Connor kuvailee. 

Laadun ja tuoreuden takaavat muun muassa omalta Mourujärven perhetilalta saatavat raaka-aineet marjoista ja vihanneksista aina poroon ja villituotteisiin. 

Työparina puoliso 

Johanna ja Connor rakastuivat työskennellessään hotellin keittiössä Isossa-Britanniassa. Työkokemus ja ammattitaidot karttuivat sittemmin tähtiravintoloissa niin Englannissa kuin Ranskassa. Vuonna 2018 kaksikko päätti muuttaa Suomeen Johannan kotiseudulle ainakin kokeeksi. Kun Connor ei saanut mielekästä työtä, he perustivat Tapion. 

”Aina ei ole helppoa tasapainoilla työn ja yksityiselämän välillä. Olemme opetelleet ratkomaan erimielisyydet rakentavasti keskustelemalla. Kun ravintolan ovet avataan, rooleihinsa astuvat ammattilaiset, joiden yhteistyö pelaa saumattomasti”, Connor sanoo. 

Ravintoloitsijoiden vuosien aherrus palkittiin Michelin-tunnustuksella  

Michelin-tähtien perustana ovat raaka-aineiden laatu, ruuan valmistustapa ja makujen yhteensopivuus, ruuan persoonallisuus, rahanarvoisuus sekä laadun pysyvyys. Himoittu tähti merkitsee ravintoloitsijoille paljon. Korkean laatutason saavuttaminen ja ylläpito vaatii ammattitaitoa, herpaantumatonta keskittymistä ja paineensietokykyä. 

”Olen äärettömän iloinen, tyytyväinen ja kiitollinen. Helpottunutkin, sillä olen työskennellyt kokkina 15-vuotiaasta lähtien ja unelmoinut tästä hetkestä siitä saakka. Tunnustus kannustaa myös kehittelemään entistä upeampia ruokaelämyksiä pohjoisen luonnon inspiroivista aineksista. Toivon, että tähti houkuttelee niin uusia kuin aiempia asiakkaita kulinaristiselle matkalle ravintolaamme”, Connor Laybourne tiivistää. 

Ruka-Kuusamon alue iloitsee ravintola Tapion menestyksestä 

Ruka-Kuusamon Matkailussa iloitaan tuoreen jäsenyrityksen menestyksestä. Alueen matkailu on ollut kasvussa vuodesta 2017 lähtien. Kasvu on tuonut mukanaan alueelle uusia kohderyhmiä, ja sen myötä erityisesti ravintoloiden palvelutarjonta on kehittynyt vastaamaan modernin kuluttajan tarpeita. Pohjoisen raaka-aineita hyödyntävät fine dining -elämykset ovat upea lisä alueen monipuoliseen matkailutarjontaan. 

”Onnittelemme lämpimästi Ravintola Tapiota Michelin tähdestä ja toivotamme ruokamatkailijat tervetulleiksi kokemaan maailman pohjoisimman Michelin-tähtiravintolan ruokataidetta”, kertoo Ruka-Kuusamon Matkailun puheenjohtaja Marko Säkkinen

Norjassa Stavanger jatkaa vaikuttavaa vuottaan Hermetikkenille myöntämällä One MICHELIN -tähden. Täällä tarkastajat olivat vaikuttuneita erinomaisesti toteutetuista annoksista, jotka täydentävät upeaa, laajaa viinilistaa. Lähellä Rosendalia Iris on yhden MICHELIN-tähden ravintola ja todellinen ruokailukohde, jonka epätavallinen sijainti merkittävässä kelluvassa rakenteessa tarjoaa jotain todella erityistä. Pääkaupungissa sijaitseva Bar Amour täydentää Oslon jo ennestään vaikuttavaa ruokailuskeneä moitteettomasti hoidetulla kokemuksella, jossa käytetään erinomaisia tuotteita nenästä häntään -eetoksella ja hienovaraisilla portugalilaisilla vaikutteilla.

Ruotsissa ja erityisesti Tukholmassa on ollut fantastinen vuosi, kun valikoimaan on lisätty 3 uutta One Star -ravintolaa. Celesten kokit työskentelevät avokeittiössä erittäin tarkasti, runsaalla maistelumenulla, jota täydentää valikoima viinejä, cocktaileja tai virvoitusjuomia jokaisen ruokalajin yhteydessä. Asteikon ylellisessä päässä Seafood Gastro sijaitsee Grand Hôtelin sisällä ja tarjoaa dekadentin kokemuksen, jossa kokit eivät luota vain ensiluokkaisten raaka-aineidensa laatuun, vaan parantavat niitä suurella teknisellä taidolla. Lopulta Dashista tulee kaupungin toinen tähdellä palkittu japanilainen ravintola kokkien intohimon ja tarkkojen ja moitteettomasti rakennettujen ruokien ansiosta.

Neljä uutta MICHELIN-vihreää tähteä

MICHELIN Green Star on MICHELIN-oppaan tapa antaa tunnustusta ravintoloille, jotka ovat edelläkävijöitä kestävissä käytännöissään. Heidän erinomaiset ympäristöystävälliset sitoumuksensa ovat inspiraation lähde sekä innokkaille ruokailijoille että koko ravintolayhteisölle. Tänä vuonna MICHELIN Green Star -palkinnon saajia on 4 uutta, mikä nostaa esikuvaravintoloiden kokonaismäärän 36:een ja korostaa Pohjoismaiden merkitystä alan ympäristöystävällisessä kehityksessä.

Tanskan Aalborgissa sijaitseva Alimentum käy jatkuvaa vuoropuhelua maan kanssa hyödyntäen tiimin oman maatilan, Lille Østergaardin, kausituotteita.

Tanskan Aggerissa sijaitseva Tri lähestyy ruoanlaittoa nenästä häntään niin, että koko eläin käytetään ja ruokajätettä syntyy mahdollisimman vähän.

Helsingin Nokka tuntuu todella vihreältä tähdeltä, ja tiimi tekee hienoa työtä selittäessään paikallisten, sesonkituotteiden alkuperää.

Norjan Oslossa sijaitseva Kontrast käyttää uusimpia säilöntätekniikoita vähentääkseen jätettä ja tuottaakseen garumeja, etikkaa ja paljon muuta.

Kahdeksan uutta Bib Gourmandia

Uusien tähtien ja vihreiden tähtien lisäksi Pohjoismaihin on julkistettu 8 uutta Bib Gourmandia. Bibendum, Michelin-miehen virallisen nimen, mukaan nimetty Bib Gourmand on palkinto ravintoloille, jotka tarjoavat laadukasta ja arvokasta ruokaa.

Tämä on ollut Kööpenhaminan ruokalappujen puskurivuosi, ja 4 ravintolaa on saanut kunnianosoituksen. Paesànossa värikkäät italialaiset ruoat ottavat vaikutteita ’cucina povera’ perinteestä; Gabrielle tuo perinteistä ranskalaista ruokaa Kööpenhaminan ruokailijoille houkuttelevilla hinnoilla ja vaikuttavalla klassisella keittiöllä; julkkiskokki Bo Bech on Boben laajan laatutuotteiden valikoiman takana; ja nro 2 on a|o|c:n pelkistetty sisarus, joka tarjoaa tyydyttäviä, huolellisesti valmistettuja ’Nordic bistro’ -ruokia.

Helsingissä ravintolamaailma jatkaa kehittymistään Bib Gourmandeilla pleinille ja 305:lle. Edellinen on upea naapuruston paikka, jossa kokit osoittavat suurta anteliaisuutta hyvin muotoiltujen ja huolellisesti sävellettyjen ruokien valikossaan. 305 puolestaan tarjoaa rennon ympäristön, jossa voit nauttia keittiön maalaismaisesta ruoanlaitosta rohkeilla, runsailla mauilla.

Oslossa on myös pari uutta Bib Gourmandia vuodelle 2024. Frances, joka sijaitsee entisessä Yhdysvaltain suurlähetystössä, tarjoaa Välimeren vaikutteisia jakamislautasia, joilla on upea eloisuus sekä ulkonäöltään että maultaan. The Little Picklessa suoraviivaiset annokset ja suuret, tyydyttävät maut ottavat mallia brittiläisestä gastronomiasta.

Erikoispalkinnon voittajat

Tänä vuonna on jaettu myös 3 erikoispalkintoa. Ne korostavat niiden henkilöiden ja tiimien poikkeuksellista omistautumista ja taitoja, jotka ovat tehneet erityisen vaikutuksen MICHELIN-tarkastajiin kuluneen vuoden aikana.

  1. MICHELIN Young Chef -palkinto: Anika Madsen One MICHELIN Star Iris -ravintolasta (Rosendal, Norja) ja Nicky Arentsen One MICHELIN Star Restaurant Auresta (Kööpenhamina, Tanska). Tämän vuoden Young Chef -palkinto ei mene yhdelle, vaan kahdelle uskomattomalle kokille, jotka työskentelevät hyvin erilaisissa ravintoloissa, mutta ovat molemmat erittäin vaikuttavia ja ovat myös saaneet yhden MICHELIN-tähden tänä vuonna.  Iriksessä Anika Madsen on melko omalaatuisen laivan kapteeni, mutta onnistuu saamaan ruoanlaittonsa erottumaan joukosta ”kelluvan ravintolan” huomiota herättävässä taustassa. Käyttämällä Norjan vesiltä peräisin olevia mereneläviä, mukaan lukien lumoamattomia ainesosia, kuten lumpsucker-kalaa, hän valmistaa alkuperäisiä ruokia, jotka osoittavat suurta teknistä tarkkuutta, vahvaa makujen hallintaa ja terveellistä annosta kekseliäisyyttä.  Tämän vuoden toinen voittaja on Nicky Arentsen, jonka rohkea siirto oman ravintolan avaamiseksi on tuottanut tulosta. Vaikka kokki saattaa olla nuori, hän on työskennellyt joissakin Tanskan huippuravintoloissa, ja tämä kokemus näkyy lautasella. Hän valmistaa sesongin ruokia, jotka korostavat erinomaisia raaka-aineita yhdistettynä harkituilla ja tasapainoisilla tavoilla. Yhtä taitava käsittelemään vahvoja tai hienovaraisia makuja, hän on kokki, jolla on suuri taito ja ymmärrys.
  2. MICHELIN Service Award:  One MICHELIN Starin ja MICHELIN Green Star LYST:n tiimi (Vejle, Tanska). Se, että tämä palkinto on koko joukkueelle, on paljonpuhuvaa. LYSTillä ei ole todellista tarvetta perinteiselle ravintolapäällikölle, koska jokainen työntekijä tuntee roolinsa läpikotaisin ja on moitteettomasti harjoiteltu. Yhdessä he tarjoavat erinomaista palvelua kaikin tavoin varmistaen, että jokainen yksityiskohta on täydellisesti paikallaan, jotta asiat sujuvat mahdollisimman sujuvasti. He tuovat myös tervetulleen annoksen persoonallisuutta työhönsä, selittävät ruokia innostuneesti ja sitoutuvat ruokailijoihinsa sekä vetävät aterian teatraalisia näkökohtia rohkeasti.
  3. MICHELIN Sommelier -palkinto: Damiano Alberti , Bib Gourmand Enomania (Kööpenhamina, Tanska). Skandinavian enofiileille ja viiniteollisuuden ammattilaisille Enomaniasta on tullut pakollinen vierailukohde. Se johtuu sen sommelier-omistajasta Damiano Albertista, joka on kuratoinut upean luettelon ja tarjoaa vastaavaa palvelua. Hän on kotoisin Piemontesta ja asunut Tanskassa yli 30 vuotta, mutta varmistaa, että Luoteis-Italia on aina hyvin edustettuna hänen kellarissaan, samoin kuin suoraan sanottuna merkittävä kokoelma burgundeja, jotka varmasti tekevät vaikutuksen vaativimpiinkin juomareihin. Damiano avaa aina mielellään pullon maistettavaksi ja huokuu intohimoa keskustellessaan viineistä.

Vastaa