Sweet Suomeen kesällä

BossMan2023

Sweet: 1970-luvun Glam Rock -ilmiö Suomeen kesällä

tapahtuma, viihde

Sweetin perustaminen ja musiikillinen kehitys

Sweet, joka perustettiin Lontoossa vuonna 1968, nousi nopeasti yhdeksi 1970-luvun merkittävimmistä rock-yhtyeistä. Alun perin nimellä Sweetshop tunnettu yhtye koostui laulaja Brian Connollysta, kitaristi Andy Scottista, basisti Steve Priestistä ja rumpali Mick Tuckerista. Yhtye aloitti uransa keskittyen pääasiassa bubblegum pop -tyyliin, mutta heidän musiikillinen ilmeensä kehittyi nopeasti kattamaan laajemman kirjon genrejä, mukaan lukien glam rock ja hard rock. Sweetin ainutlaatuinen kyky yhdistellä näitä elementtejä loi heille tunnistettavan äänimaailman, joka erottui selvästi aikakauden muusta musiikista. Yhtyeen valtaisasta suosiosta Suomessa kertovat omalta osaltaan suomenkieliset versiot yhtyeen hiteistä, joista tunnetuin lienee Kirkan levyttämä ”Pikkuveli” (”Little Willy”) vuodelta 1972. Niin ikään Neumannin versioima ”Kettujen yö” (”Fox on the Run”) vuodelta 1988 muistetaan hyvin. Karma-yhtyekin lauloi Sweetin tuotantoa suomeksi.

Merkittävät saavutukset ja kappaleet

1970-luvun alussa Sweetin suosio räjähti, ja yhtye tuotti useita listojen kärkisijoja hallinneita hittejä, kuten ”Ballroom Blitz”, ”Fox on the Run” ja ”Love Is Like Oxygen”. Nämä kappaleet eivät ainoastaan vakiinnuttaneet Sweetin asemaa rock-musiikin huipulla, vaan myös loivat uuden suuntauksen populaarimusiikissa. Sweetin musiikkiyhdisti tarttuvat melodiat, voimakkaat rock-soinnut ja mieleenpainuvat sanoitukset, mikä teki heistä yhden aikakautensa vaikutusvaltaisimmista ja suosituimmista yhtyeistä.

Visuaalinen ilme ja kulttuurinen vaikutus

Sweetin merkitys ei rajoittunut pelkästään heidän musiikkiinsa. Yhtyeen visuaalinen ilme ja lavashow olivat aikansa edelläkävijöitä, ja ne loivat perustan glam rock -genren visuaaliselle tyylille. Heidän näyttävät asunsa, teatraalinen esiintyminen ja lavakarisma vaikuttivat syvästi 1970-luvun musiikki- ja muotimaailmaan, inspiroiden lukuisia muita artisteja ja yhtyeitä.

Jäsenien urat ja Sweetin perintö

Yhtyeen hajoamisen jälkeen Sweetin jäsenet jatkoivat musiikillisia uriaan eri projekteissa, säilyttäen paikkansa rock-musiikin vaikuttajina. Sweetin perintö on säilynyt elinvoimaisena vuosikymmeniä yhtyeen huippukauden jälkeen. Heidän musiikkinsa jatkaa elämäänsä uudelleenjulkaisujen, tribuuttiesitysten ja fanien keskuudessa, todistaen yhtyeen ajattoman vaikutuksen ja merkityksen.

Yhteenveto

Sweet oli paljon enemmän kuin vain yhtye; he olivat ilmiö, joka muokkasi ja määritteli 1970-luvun musiikkikulttuuria. Heidän ainutlaatuinen äänensä, visuaalinen ilmeensä ja pysyvä vaikutuksensa tekevät heistä yhden rock-musiikin historian ikonisimmista yhtyeistä. Sweetin tarina, musiikki ja perintö jatkavat vaikuttamistaan, innoittaen uusia sukupolvia ja pysyen elävänä musiikin maailmassa.

Sweet kiertueelle!

Degerbyn Possujuhlat 2024– Perinteiset hyvän mielen festarit lauantaina 6. päivä heinäkuuta Inkoossa. – Pääesiintyjänä uransa jäähyväiskiertueella oleva maailmankuulu hittibändi SWEET!! Degerbyn Possujuhlat järjestetään perinteiseen tapaan lauantaina, heinäkuun 6. päivä Inkoossa jo 19. kertaa peräkkäin. Ensi kesänä Possujuhlien estradille nousevat brittipopin ehdottomaan eliittiin jo vuosikymmeniä kuulunut hittibändi Sweet, 60-vuotisjuhlaansa viettävä Topmost sekä Hott File.

Degerbyn Possujuhlia vietetään ensi kesänä jo 19. kerran peräkkäin. Ja totta kai me olemme tässä meidän pienessä kyläyhteisössä tapahtumastamme ylpeitä etenkin, kun olemme vuosi toisensa jälkeen saaneet paikan päälle esiintymään koko maailman tuntemia tähtiä. Nostalgian hengessä tietysti mennään. Aikuiseen ikään varttunut yleisö on tähtäimessämme. Robert Wellsin, Johnny Loganin, Smokien ja nyt sitten Sweet-yhtyeen musiikki ja hitit herättävät muistoja ja puhuttelevat erityisesti aikuisväestöä,

Kisu Jernström

Vastaa