BossMan2023

Viking Line tarjoaa Pohjolan tuoreimpia makuja ympäri vuoden – vastuullinen ruoka vaatii paljon työtä

palvelu, ravintola, ruokaravintola, vastuullisuus

Itsevalmistettua vastuullista lähiruokaa – siinä Viking Linen ruokafilosofian ydin. Lähes 70 prosenttia punaisilla laivoilla tarjottavan ruoan raaka-aineista tulee lähialueilta, ja à la carte -ravintoloissa kaikki annokset valmistetaan alusta loppuun itse. Laadun tarjoaminen yli viidelle miljoonalle ravintola-asiakkaalle vuosittain vaatii kunnianhimoisia tavoitteita ja paljon taustatyötä.

Ruoka on Viking Linen asiakkaille yhä tärkeämpi osa risteilyelämystä – monille jopa ykkössyy lähteä laivalle. Samalla matkustajien odotukset ruoan laatua ja vastuullisuutta kohtaan kasvavat koko ajan.

”Ihmisten kiinnostus, ymmärrys ja arvostus ruokaa kohtaan on selvästi noussut. Television kokkiohjelmat ja korkeatasoisen ravintolakulttuurin vahvistuminen Suomessa ovat tehneet ruoanlaitosta trendikästä ja ihmisistä entistäkin kokeilunhaluisempia. Myös ruoan alkuperä kiinnostaa – henkilökuntamme saa siihen liittyviä kyselyjä paljon enemmän kuin kymmenen vuotta sitten”, Viking Linen ravintolatoiminnasta vastaava päällikkö Janne Lindholm kertoo.

”Laivat ovat perinteisesti olleet paikkoja, joissa ihmiset ovat päässeet tutustumaan uusiin makuihin ja ruokakulttuureihin. Eksotiikan sijaan meillä Viking Linella pääpaino on nykyään laadukkaissa raaka-aineissa, sesongin mukaan elävissä menuissa ja käsityössä.”

Valtaosa Viking Linen viidellä laivalla tarjottavasta ruoasta valmistetaan itse laivojen keittiöissä. À la carte -ravintoloissa kaikki tehdään käsityönä, samoin 80 prosenttia buffetin yli 120 ruokalajista.

”Laivojemme keittiöhenkilökunta maustaa sillit, tekee burgerpihvit ja maustaa, paahtaa ja leikkaa paahtopaistit. Kaikkea emme pysty itse tekemään merellä, ja silloin käytämme tarkoin valikoitujen yhteistyökumppaneidemme tuotteita. Esimerkiksi lihapullat tehdään oman reseptimme mukaan maissa”, Janne Lindholm kertoo.  

Viking Line hankkii lähes 70 prosenttia ruoan raaka-aineista kotimarkkinoiltaan eli Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Osuus on kasvanut vuosi vuodelta, ja varustamossa tehdään määrätietoista työtä sen kasvattamiseksi edelleen. Tuottajien on täytettävä sekä tiukat laatukriteerit että pystyttävä toimittamaan raaka-ainetta riittävästi.

”Teemme paljon huolellista taustatyötä. Aina, kun otamme valikoimaamme uusia ruokia, etsimme sopivaa tuottajaa ensin Suomesta ja lähialueilta. Silakat ja sillit tulevat meille Turun saaristosta, kanat Liedosta ja yrtit mynämäkeläiseltä puutarhalta. Monet vihannekset hankimme Etelä-Ruotsista, jossa kasvukausi alkaa paljon aiemmin kuin Suomessa. Joitakin tuotteita tarjoamme vain tietyillä laivoilla, jotta voimme ostaa niitä pientuottajilta.”

Raaka-aineiden ostamiseen liittyy vahvasti myös vastuullisuutta tukeva sesonkiajattelu. Viking Linen ravintoloiden ruokalistat vaihtuvat neljästä viiteen kertaan vuodessa, ja à la carte -ravintoloissa sesonkiherkkujen ympärille luodaan ajankohtaisia erikoismenyitä.

”Sesongin kasvikset ovat maultaan ylivoimaisia, ja niiden viljely vie vähemmän energiaa ja lannoitteita kuin kasvatus muina ajankohtina. Kun parsakausi toukokuun puolivälissä alkaa, tarjoilemme tuoretta parsaa Etelä-Ruotsista. Buffetissakin viidennes ruokalajeista vaihtuu sesongin mukaan. Juuri nyt pääsiäinen näkyy noutopöydässä vahvasti: tarjolla on muun muassa karitsaa ja karhunlaukkapestoa, savumakrillia ja kananmunamoussea sekä jälkiruoaksi vaikkapa suklaabrownieta ja murskattuja suklaamunia.”


Vastaa