BossMan2023

Opetusneuvos Martti Lehtinen: ”Sinisellä Lenkillä on suuri gastronominen merkitys kulttuurissamme”

sininen lenkki

Tänä vuonna 60-vuotissyntymäpäiväänsä viettävät kansallismakkaramme HK Sininen Lenkki® sekä Chaîne des Rôtisseurs Finlande, joka on kansallista ruokakulttuuria vaaliva ja edistävä järjestö Suomessa. Perjantaina 18.8. vietetään Kansallista Lenkkipäivää, jota voi juhlistaa Suomen Rôtisseur-järjestön Conseiller Culinaire Honoraire du Baillage de Finlande Martti Lehtisen makkarakastikkeella.
Suomessa ostetaan joka päivä noin 22 000 Sinistä Lenkkiä. Juhlavuoden uutuusmaku, helmikuussa myyntiin tullut Sininen Lenkki Aura®, on noussut makuvaihtoehtojen ykköseksi ja ohittanut jopa vuosia myynnissä olleen Sininen Lenkki Juuston.
 

Opetusneuvos Martti Lehtinen: ”Sinisellä Lenkillä on suuri gastronominen merkitys kulttuurissamme”

Suomen Rôtisseur-järjestö täyttää tänä vuonna Sinisen Lenkin tapaan 60 vuotta. Opetusneuvos, keittiömestari, äänekoskelainen Martti Lehtinen on ollut järjestön toiminnassa aktiivisesti mukana jo yli 30 vuotta. Toiminnan ytimessä on yhdessä tekemistä ja elämyksistä nauttimista muiden ammattilaisten ja harrastajien kanssa, joita yhdistää rakkaus hyvään ruokaan, juomaan ja ravintolakulttuuriin. 

–    On tärkeää, että vaalimme suomalaisia ruokia ja ruokaperinteitä. Suomalainen makkarakulttuuri on tärkeä osa maamme ruokakulttuuria. Sininen Lenkki on mitä parhain raaka-aine kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, ja hyvää ihan sellaisenaan, vaikka tikun nokassa nuotiolla paistettuna. Kansallismakkarallamme on suuri gastronominen merkitys kulttuurissamme, kertoo Martti Lehtinen.
 

Lenkki maistuu samalta kuin lapsuudessa

Sinisen Lenkin resepti on säilynyt lähes samana koko makkaran kymmenien vuosien mittaisen historian ajan, vaikka raaka-aineet ovat jonkin verran vaihdelleet ajan muutosten mukana. Alkuvaiheessa käytettiin hevosen- ja naudanlihaa, kun taas nyky-Sinisen pääasiallinen raaka-aine on sianliha. Makkaran rakenne ja maku ovat kuitenkin pysyneet niin muuttumattomina, että makkararuoat maistuvat edelleen kuten lapsuudessa.

–    Muistan hyvin 60-luvulta äidin tekemän makkarakastikkeen tuoksun, joka tuli usein jo ulko-ovella vastaan. Samalla äidin reseptillä valmistan tuon herkun edelleen. Sinisen Lenkin lisäksi kastikkeeseen tulee pilkottua sipulia. Tärkeä työvaihe on jauhojen huolellinen ruskistaminen kastikkeeseen. Nykyään papan tekemä makkarakastike on lastenlasteni lempiruokaa, iloitsee Lehtinen.

Martti Lehtisen makkarakastike sopii hyvin Kansallisen Lenkkipäivän juhlaruoaksi. Kunnianosoituksena suomalaiselle makkaralle ja hyvälle perusruualle julistettiin vuonna 1991 Kansallinen lenkkipäivä, jota vietetään HK:n Sinisen Lenkin syntymäpäivänä, aina elokuun kolmantena perjantaina. Kansallinen lenkkipäivä on tänä vuonna perjantaina 18.8.2023. 
 

Juhlavuoden Sininen Lenkki Aura ampaisi suoraan suosituimmaksi makuversioksi

Kansallismakkaran perinteinen versio on ylivoimaisesti suosituin. Sen rinnalle on vuosikymmenten aikana tullut erilaisia makuvaihtoehtoja sekä Sinisen Lenkin kevytversio. Juhlavuoden uutuus on helmikuussa kauppoihin tullut Valio Aura® sinihomejuustolla maustettu Sininen. Siitä on jo nyt tullut perinteisen version rinnalla olevien makuversioiden ykkönen.

–    Kysyimme suomalaisilta, mikä uusi makuvaihtoehto olisi mieluisin. Ylivoimaiseksi ykköstoiveeksi tuli sinihomejuustolla maustettu lenkki. Sen suosio on jo nyt ohittanut vuodesta 2002 asti myynnissä olleen Sininen Lenkki Juuston. Näyttää siltä, että juhlavuoden uutuus on tullut jäädäkseen, toteaa HKScanin Suomen tutkimus- ja vastuullisuusjohtaja Mikko Järvinen.
 

60-vuotias Suomen Rôtisseur-yhdistys on maailman kolmanneksi suurin

Chaîne des Rôtisseurs Finlande viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuotta. Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on edistää ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä, vaalia ja edistää kansallista ruokakulttuuria sekä kannustaa nuorten ammattilaiskokkien ja viiniammattilaisten kehittymistä. Suomessa toimii 11 alueellista voutikuntaa, jotka järjestävät esimerkiksi ruoanvalmistuskursseja, illallisia tai ammattilaisvierailuja.

Chaîne des Rôtisseurs myöntää ravintoloille Rôtisseurs-kilven, kun yritys täyttää ruoka- ja palvelutuotteiden laatukriteerit: kansallisen keittiön vaaliminen, gastronomian kehittäminen, alueellisten sekä kulinaaristen perinteiden säilyttäminen ja kehittäminen. Ravintolalle myönnetty Rôtisseurs-kilpi on merkki ruoan, raaka-aineiden ja palvelun korkeasta tasosta. Ravintoloiden lisäksi Suomessa on muutama Rôtisseurs-kilven saanut herkkumyymälä. Arvostettu Rôtisseurs-kilpi on myönnetty tällä hetkellä Suomessa noin 80 yritykselle. Kilven saaneet ravintolat ja myymälät on lueteltu järjestön verkkosivuilla: https://www.rotisseurs.fi/ 


Vuosi 1963 on Sinisen Lenkin syntymävuosi

Vielä 1960-luvun alussa jokaisen lenkkimakkaran päähän sidottiin käsin alumiininen sinetti, joka kertoi tuotteen laatunimen. Vuonna 1963 käyttöön otetun Naturin-kuoren myötä siirryttiin koneellisesti kiinnitettäviin niitteihin ja alumiinisinetit poistuivat käytöstä. Mutta koska elintarvikeasetus vaati yhä tuotteeseen tiedon makkaran laadusta, kuoren sisäpintaan painettiin sana ”lenkkimakkara” sinisellä värillä. Sisartuotteessa komeili sana ”kiuaslenkki” punaisella. 

Sininen painatus erotti HK-lenkkimakkaran kilpailijoistaan. Niinpä kauppiaat alkoivat ennen pitkää tehdä tilauksensa lyhyesti ”20 lenkkiä sinistä ja kymmenen punaista”. Myöhemmin tapa siirtyi myös tiskin toiselle puolelle, kansan suuhun ja nimeksi pakettiin asti. Vuotta 1963 pidetäänkin Sinisen Lenkin syntymävuotena.
HK Sininen Lenkki® valmistetaan aina suomalaisesta lihasta.


Martti Lehtisen makkarakastike -resepti: 

400 g lenkkimakkaraa
2 sipulia
½ dl rypsiöljyä
50 g voita
½ dl vehnäjauhoja

persiljaa pinnalle

Poista lenkkimakkarasta kuori. Halkaise makkara pituussuunnassa ja viipaloi. Ruskista makkarat ja pieneksi kuutioksi leikattu sipulit osassa rypsiöljystä. Lisää loput öljystä ja voi. Ruskista öljy-voiseoksessa vehnäjauhot kullanruskeiksi. Lisää joukkoon kiehuva vesi koko ajan sekoittaen. Lisää kastikkeeseen ruskistetut makkarat. Mausta ja hauduta n. 20 min. Ripottele pinnalle hakattua persiljaa. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kasvisten kanssa.


Vastaa