Pirkkalassa palveleva Pyynikin Smokehouse on erikoisuus Suomen savustettua lihaa tarjoavalla ravintolakartalla. Hyvin harva ravintola tarjoilee bbq-annokset pöytiin ruokaravintolamiljöössä. Vielä harvempi savustaa käyttämänsä lihat itse paikan päällä. Ympäri vuoden.
Pirkanmaan alueella Pyynikin Smokehouse on paitsi pioneeri näillä saroilla, myös edelleen ainoa lajissaan. Paikalle virtaakin väkeä paljon kauempaa kuin minne houkutteleva savun tuoksu kantaa.
– Meillä käy paljon paikallisia sekä lähikunnista tulevia asiakkaita, mutta smokehouse-harrastajia tulee ihan ympäri Suomea. Monet heistä tykkäävät kierrellä ja kokeilla erilaisia smokehouse-paikkoja, sillä kaikilla on oma tyylinsä, kertoo ravintolapäällikkö Tino Leinonen.
Hyvinkin kaukaa väkeä vetäviä bbq-konkareita ovat esimerkiksi JJ’s BBQ Salossa ja Miller’s BBQ Hämeenlinnassa.
Perinteisissä smokehouse-paikoissa ruoka tilataan ja otetaan mukaan tiskiltä, jossa kokki koostaa asiakkaan tarjottimelle annoksen.
– Me poikkeamme tästä, sillä olemme à la carte- ja seurusteluravintola, jossa asiakkaita palvellaan pöytiin.
Huolella savustettu ja pitkään kypsytetty – raaka-aineena kotimainen naudanrinta
Pyynikin Smokehousen päivä alkaa varhain, sillä aamuyhdeksältä naudanrinta lepäilee jo savussa. Tuoksu houkuttelee paikalle usein paitsi nälkäistä, myös tiedonjanoista väkeä.
– Ihmisiä kiinnostaa kovasti savustusprosessi, joten moni tulee juttelemaan ja kyselemään. Vastailemme mielellämme. Tämähän on hieno laji ja käsityötä alusta loppuun, kuvailee keittiömestari Ville Täppinen.
Brisket viettää savussa 7–8 tuntia, minkä jälkeen se kypsyy uunin matalassa, vain 80-asteisessa lämmössä yön yli. Keittiömestari on tyytyväinen siihen, että Pyynikin Smokehousen bbq-taika tapahtuu nimenomaan kotimaista lihaa käyttäen.
– Aikaisemmin käytimme australialaista lihaa, mutta nykyään pelkästään kotimaista, joka on paljon parempaa. Suomalaisen lihan rasvapitoisuus on vähän matalampi, jolloin sen kypsennyskin tapahtuu matalammassa lämpötilassa. Siinä rasva sulaa, mutta liha pysyy kauniin roseena, valottaa Täppinen.
Brisketiä voi ostaa myös mukaan sekä take away -annoksina että etukäteen tilattavina suurempina määrinä esimerkiksi juhlia varten.
– Tarkoituksenamme on myös kehittää ulosmyyntiä niin, että jossain vaiheessa meillä on ravintolassa kaappi, josta asiakkaat voivat käydä ostamassa lihaa mukaansa, avaa Tino Leinonen ravintolatiimin suunnitelmia.